Vanliga frågor
Frågor och svar om utbildning och examination
Betygsbeslut kan inte överklagas då examinatorn är ensam och högsta beslutsfattare, men du kan som student begära omprövning av betygsbeslutet och då är det upp till examinatorn att ta beslutet. HF kap 6. Man ska då skriva vilka frågor man vill ha omprövade och varför man anser att man skulle fått mer poäng på just dessa. Använd din studentmail för att maila examinatorn. Rättelse av betygsbeslut kan ske i både positiv och negativ riktning vid uppenbara skriv- och räknefel eller fel inrapportering i LADOK. Betyg kan omprövas i positiv riktning om det är uppenbart oriktigt. Sådana ändringar görs av examinator. Betyg kan ändras från G till UK ifall fusk eller annat vilseledande framkommer – eller vid rättelse av uppenbara skrivfel (RE sid 62. Examinatorn ska inte ompröva sitt beslut utifrån ändrade bedömningskriterier.
Omprövning av betygsbeslut enligt regelverk
Högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 24 § Finner en examinator att ett beslut om betyg är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, skall han eller hon ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och om det inte innebär att betyget sänks. Förordning (2006:1053).
Förvaltningslagen (27 §)
En omprövning innebär att examinator åter gör en bedömning av sitt beslut. Finner examinator att ett betygsbeslut är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning ska hen ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och om det inte innebär att betyget sänks (FL 27 §). Omprövning kan även ske på examinators initiativ om denne upptäcker att omständigheterna i 6 kap. 24 § HF är uppfyllda.
LiU’s lokala regelverk
Se "Beslut om Riktlinjer för utbildning och examination på grundnivå och avancerad nivå vid Linköpings Universitet" DNR-LIU-00920.
CONSENSUS KONTOR
Kårhuset Örat ligger precis utanför entren vid campus US och erbjuder studenterna studieplatser, café och festlokal. Högst upp finns Consensus kontor.